2020-03-27

Xintela beviljas 2 miljoner kronor från Vinnova

Xintela beviljas 2 miljoner kronor från Vinnova

Lund, Sverige, 27 mars 2020 – Xintela har beviljats 2 miljoner kronor från Vinnova inom utlysningen ”Innovationsprojekt i små och medelstora företag”. Bidraget avser ett av bolagets cancerprojekt och arbetet med att utveckla målsökande terapier mot aggressiva cancerformer med integrin α10-bindande ADCer.

– Det här är riktigt goda nyheter för Xintelas cancerforskning. Att vårt cancerprojekt tilldelas högsta belopp i konkurrens med ett stort antal ansökningar är en utmärkt kvalitetsstämpel av projektet, säger Xintelas vd Evy Lundgren-Åkerlund.

Xintela har tidigare rapporterat att en ”Antibody-Drug Conjugate” (ADC), där ett toxin kopplas till en integrin α10β1-bindande antikropp, har en målsökande och celldödande effekt på glioblastomceller både i cellstudier och i en djurmodell. Resultaten har publicerats i tidskriften Cancers (2019, 11, 587).

Xintela har nu sökt och beviljats medfinansiering från Vinnova för att prekliniskt utvärdera olika ADCer för att identifiera en optimal ADC-kandidat för behandling av hjärntumören glioblastom och andra aggressiva cancerformer. Xintela har patentansökningar som täcker användningen av integrin α10-antikroppar för behandling av tumörer i CNS och andra aggressiva tumörer.

Xintela AB (publ)

Evy Lundgren-Åkerlund, vd
Tel: +46 46 275 65 00
E-post: evy@xintela.se
Medicon Village
223 81 Lund
www.xintela.se

Om Xintela
Xintela är en innovatör i utvecklingen av regenerativa cellterapier och riktade cancerterapier baserade på den patenterade markörteknologiplattformen XINMARK®. Plattformen bygger på specifika cellytproteiner (integriner) och mer än 25 års forskning och utveckling. Xintela använder markörteknologin för att selektera och kvalitetssäkra stamceller för behandling av muskuloskeletala sjukdomar inklusive artros. Studier på hästar med artros har visat att stamcellerna är säkra och har en positiv effekt på brosk och ben. Xintela har etablerat en GMP-anläggning för produktion av stamceller och förbereder en First-in-Human studie på patienter med knäartros. I onkologiprogrammet utvecklar Xintela antikroppsbaserade terapier för behandling av aggressiva tumörer inklusive glioblastom. Xintela är noterat på Nasdaq First North Growth Market Stockholm sedan 22 mars 2016. Xintelas Certified Adviser på Nasdaq First North Growth Market är Erik Penser Bank AB, +46 8-463 80 00, certifiedadviser@penser.se.

Nytt i media om vår forskning och andra framsteg

Copyright © Targinta AB